tisdag 2 april 2013

Les Misérables

http://youtu.be/NvzgxKHYFIc

För några veckor sedan så såg jag filmen/musikalen Les Misérables på bio. Det är en gripande film om en man som från att leva som slav, rymde, blev behandlad med kärlek och respekt vilket förvandlade hela hans tillvaro och han började i sin tur att hjälpa och försvara andra som fanns på livets skuggsida.

Det som slog mig är att utan att kräva något i gengäld så förlät han de som hade gjort honom så illa och speciellt den fångvaktare som hade varit grym mot honom när han var slav. Och att han tog sig an de svaga i samhället.

Precis som Jesus Kristus tar sig an de svaga så gjorde han det. Och som Boas i Bibeln som tog hand om Rut och gav henne favör och såg till att hon fick jobba på åkern så hon kunde försörja sig själv och sin svärmor. Den som har fått mycket förlåtet kommer också själv att förlåta och älska mycket.



Ett mjukt hjärta krossar ben.
Han insåg själv att när han betedde sig illa, Jean Valjean, så blev han inte behandlad illa utan han blev behandlad som en likasinnad och inte som den slav som han tidigare hade varit. Det förvandlade hans hjärta och synen på sig själv och andra.

Det är precis som Andens frukter:
Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning.
När man får uppleva dessa saker fast man förväntar sig något annat och ens eget beteende och attityd inte alls stämmer överens med vad man egentligen längtar efter då förändras man på djupet av sin egen varelse.

Det är så Gud gör med oss för han är full av barmhärtighet och kärlek till oss även om vi absolut inte förtjänar det och aldrig kommer att göra det. Det är bara Jesu fullkomliga offer på Golgata kors och hans dyra blod som gör det möjligt för oss att få del av det goda han vill ge oss. I form av kärlek, godhet, mildhet m.m.

Så, om du inte redan har sett denna fantastiska filmmusikal, gå och se den! Det är den verkligen värd!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar